Traje de treballo de mullé de Ansó

Huesca -  La Jacetania -  Ansó -  Ansó

Lafuente Pardina, Pedro. (19/11/1987)

Transcripción / comentario

Fiesta de la Exaltación del traje típico ansotano. Presentación de los trajes hecha por Pedro Lafuente.

Traje de treballo de mullé de Ansó.

Tenemos el honor de presentar para ustedes el traje de treballo de mullé. Lo presenta la señorita Isabel de casa de Aznar, acompañada de Nacho de casa de Antón. Traje de treballo de mullé. A basquiña de os días de treballo se distingue de a os días de fiesta en que de zagueras lleva o plisao de abanico y por debán ye lisa, pa poder fer mejor o treballo  y trachinar a sus anchas. Se remangaba y se remanga, sobre a cintura y se abrocha por a zaga de a culera. Asinas queda a la vista las inaguas de cuadretes o listetas, de iche tejido que clamaban de rayadillo. No porta adornos ni quirrilicios. O painao ye de churros y o pañuelo se posa en a cabeza caido ta baxo y ligao con un ñudo por debán.

• AYERBE SANTOLARIA, Rafael. Archivo de tradición oral Rafael Ayerbe. Música tradicional.
  • CALVO EITO, Constancio; Calvo Pérez, Andrés. Paseos y excursiones por la Val d'Ansó-Fago: historia, costumbres y tradiciones de sus pueblos.. Zaragoza: Prames, 2006.
  • GORRIA IPAS, Antonio Jesús. El museo etnológico de Anso:: reflejo de la historia y cultura de un pueblo.. Huesca: Instituto de Estudios Altoaragoneses, 1993.