Hoguera de san Antonio y fiesta de los críos

Huesca -  La Jacetania -  Ansó -  Ansó

Mendiara Ornat, Pilar.
Idioma de la entrevista: Ansotano

Transcripción / comentario

"Cuando plegaba San Antón ya estaban os críos deseando que plegara ixa fecha para pillar as esquillas, y dando vueltas por t'o lugar, tocando. Ya sabemos que ye a fiesta d'os animals. San Antón ye abogau. Y aquí trayé os animals ta la iglesia no se feba pero, sin embargo os críos sí, se pillaban de casa y o que no teneban n'es le dejaban. Os mejor cañons, as esquilas grandes, cuartizos. ¿Cómo se claman ixos otros? Sí, bien digo, cuartizos… Y rancaban desde a punta o lugá ta damás ta bajo, dando vueltas por  esos bocacalles (…) Se paraban en a plaza buen rato. Bajaban ta o cuartel d'os carabineros… Si bi'staba críos, pues se meteban con ellos también, y si no  pues a que los escuitaran os carabineros… Y estaban todo el…En cuanto saliban t'al recreo, ya los dejaban los maestros las'esquilas, que se las dejaban en las misma escuela y empezaran a dar vueltas por o lugá. Y después cuando saliban a las cinco, hasta meya noche, bi'staba algunos críos que yeran más exajeraus, alomejó  amaneiseba que estaba nevando… aquella noche, pero a ellos no les importaba, amaniceban hasta las dos u las tres de la mañana. As madres pues yeran más paciencia… y aguantaban en casa hasta que plegaban pa escalzalos y'talos ta cama. Y ya, pues nada, hasta el año que viene, pa ixe día, no bi'staba otra cosa".