Romería de la Virgen de Puyeta

Huesca -  La Jacetania -  Ansó -  Ansó

Mendiara Ornat, Pilar.
Idioma de la entrevista: Ansotano

Transcripción / comentario

"Si fablo d'o que he oiu contar, pues antiguamente estaba a cofradía de Puyeta, que s'ocupaban os cofrades de preparar cada año una casa a chenta. Pero ixo no pillaba a todo o lugar, yera solamente os cofrades. Preparaban… Deciban que puyaban de mañana. Igual puyaban antis porque bi'staba o forno en a casa d'o ermitaño y masaban o pan allí, y mataban a carne y preparaban as cosas, todo eso, vispra. Y aquella mañana también, madrugaban pa'cer toda a comida. Pues o que consistiba yera: sopas de caldo de carne y güen guisao, o pan que l'eban masau allí, queso también lo preparaban pa postre. Pero ixo sólo pa Ixos, os demás tenebas que puyate o recao (comida) pa comé tú, de tu casa. Y de mañana ir a misa de temprano (…) a las ocho almuerzo, eso pa os crofades todo, a las diez se uniba toda la chen pa misa, a las doce yera a chunta. Después a las cuatro me'iche que feban bispras y rezaban el rosario, y ya de cara ta'bajo. Así puyábamos caminando como ye natural. No bi'staba otros medios. Si yeran críos chiquez, pues en os burros y en os machos montaus. Si eran una miqueta más grandes puyaban caminando. Igual que plebiera, se puyaba d'a misma manera. No dejábamos de puyá. Y allí pues después d'o que he relatao, de oyé misa, de comé en o momento, en as horas precisas, pues a chugá buenos ratos… Bi'staba muchos chuegos. A... No m'acuerdo… ¡A repiloné, se chugaba muito! Cantá jotas y así se pasaba o día."