El santero de San Cosme y San Damián. Trigo de santos

Huesca -  Hoya de Huesca / Plana de Uesca -  Casbas de Huesca -  Labata

Balenga Loscertales, Chulio.
Idioma de la entrevista: Aragonés del somontano

Transcripción / comentario

"Pues de San Cosme y San Damián, según, eh, ascuitao yo, se ve que San Cosme y San Damián, o qu'estaba de santero se les plegaba, se les plegaba lo trigo. Porque abaixo, arriba en San Cosme, hay unos cambos qu'aún existen. Y esos cambos son d'os Santos. Eso no ye de denguno. Ye d'os santos que yo m'acuerdo antiguamén, cuando los labraban y los sembraban. Que poneban escalla (trigo carraón). ¿Sabes que ye escalla? Poneban escalla. No poneba urdió o eso porque allí no, no se criaba. Y ixa escalla se ve que o santero se la… la segaba (…) y la trillaban a mallar (golpeando las cabezas del cereal) en a era. Que si has estau has visto a era. Aún está o pallar debaixo d'a Fuente Santa. Bueno, pues eso lo mallaban. Dispués lo poneban en no se ande. Como en unos fortines, ¿sabes? Como unos galachos. Y plegaba o santero y se lo plegaba –les ne robaba a ros santos–. Y claro ros santos se ve que se dión cuenta u lo vión u lo que fuese, y cuan baixaba a vendela ta Aiguas, pues se le calleban, se l'esforachaban os sacos y po allí se caeba. Se le caeba a escalla, y se quedaba enganchada en as peñas. Y por ixo que si coges a pista d'esto,  desde San Cosme hasta que plegas t'a güega de Calcón, verás en as peñas, si te fijas claro, veyerás como unas cosas (fósiles llamados numulites), y eso dice qu'era os granos que se quedaban agarraus allí, porque os santos no quereban que saliese o grano do territorio d'eros."