Xiulet y fabirol

Huesca -  Ribagorza -  Chía -  Chía

Castel Martín, Joaquín.
Idioma de la entrevista: Patués

Transcripción / comentario

"Feban xiulets de freixe. A la primavera, cuan saba la pela de freixe, pues tallaban un tor (trozo) de freixe que yira como el dido y el feban zabá, le feban unos foradés per astí y en d'alló. Feban un chiulet. Pero luego, los buenos eran es de caña, qu'es feban d'an cuatro foraus u cinco, y uno detrás, y tocaban de maravilla, aquels… el fabiol que diban –el fabiol de caña–. Sí, sí. Ya mandaban las güellas p'el monte, t'afora, y las vacas igual, y m'en llevaba ya yo y venga tocar el fabirol. Ma yera muy majo. Sí, si. En he feto moltos, eh. Y bien que tocaban, eh. Molbé, molbé. Pero tos no lo sabeban fé tan bé. Ll'eba dos mosets, allí a una casa de Viu, y aquels es feban pero pintaus. Cuenta, que Avelino se va fé hasta una radio después él. Aquel si qu'era mañoso y listo. Mirá allá á Barselona va morí lecurtau de una alta tensión".