Zuecos

Huesca -  Ribagorza -  Chía -  Chía

Castel Martín, Joaquín.
Idioma de la entrevista: Patués

Transcripción / comentario

"S'emplegaban ta de l'invern cuan lleba neu. Podebas llevalos en unas alpargatas –"Eran mes calents", interviene su esposa Alegría– per dintro del sueco, y el sueco el feban a una altura del tobillo dan dos patetas así y una así, y en alló anabas calent y anabas ixuto , no te bañabas, no. Si no te brincaba la neu per encima. Ahora, cuan lleba molta neu, pues si te brincaba la neu per encima. Si t'entraba la neu, estabas fastidiau. Pero cuan no lleba guaire neu u anabas per el llugá, que no lleva tanta neu… Anque ese bardo, en ixo no te bañabas ni, ni pasabas fret. El sueco yera molto mes calent que lo de més. Y sí, ya digo se podeban llevá hasta dan zapatillas per dintro. Calsetins de llana que llevaban des que feban as donas  á la vegada, que llevaban… Pues no he llevau yo de calsetins hasta que me trobau en ista dona –Joaquín ríe– ¡No m'en llevau yo de calcetins de llana! Pero d'aqués recios que feba mi madre qu'en paz escanse."