El traje antiguo masculino

Huesca -  Ribagorza -  Chía -  Chía

Castel Martín, Joaquín.
Idioma de la entrevista: Patués

Transcripción / comentario

"Va vestiu, casi siempre. Bueno, dels calzons yeran uns pantalons cortos y ataus, pillaus así en unas cuerdas. ¿Sabes? Y una polaina. Luego llevaba una polaina. Y las abarcas, d'aquellas de cuero que se las feban els. Se la feba él. Ixas de cuero de vaca, de cuero de vaca. "¿Y para la neu aqueu?" –interviene su esposa Alegría– Y pal monte también. "!Uy, u, uy…interviene Alegría– Pero cuan as llevaban ta la neu, se posaban una pel de cordero, envolveban el peu i dan las polainas y la ficaban per dicho de la planta del peu y anaba toto ixo atau, amarrau, y en alló no… ni teneban fré, ni se bañaban tanto. Lo que pasa qu'ixas abarcas pos no duraban guaire días. Ixas abarcas llegaba un tiempo que se foradaban de la suela, se gastaban (…) Ya en tenían otro parell. Luego densima llevaban: una faixa, negra, una faixa negra, que daba vueltas y vueltas, y llevaba un chaleco, eh… un achustadó, que diban nusaltros allí; el achustadó,  chustet, sin mangas, y abrochau. Ben. Y después, una especie de… como una cazadora, que no yera més larga que hasta la cintura, abrochada, ben achustada, y un pañuelo á la cabeza, un poco apareseu als, als… als árabes, als marroquís. Un pañuelo aixi no tan gran com'al llevan els, ben posau por así por la fren. Y anaban així vestius. Mi tió Joaquín el de Vidal, el agüelo y… ¿Y quí era l'altro? Ah, el de Casabón. El de Casa Casabón."