Emigración a Francia

Huesca -  Ribagorza -  Chía -  Chía

Castel Martín, Joaquín.
Idioma de la entrevista: Patués

Transcripción / comentario

"Pues yo recuerdo, que yo ya no els he visto (…) porque… ya hacía unos años que ya no iban, y yo recuerdo que de lo que más m'acordo yo, yera de mi tío Joaquín que éll as dechiiset ans ya (…) iban á Fransa. E iba á'stá dos o tres ans, desfonsán (cavar para las viñas), d'aixo sí, de sentirlo contá á él. Y sabes de qué, del siñó Juan de "X" –elimino el nombre de la casa– que tiene ciento tres añs u ciento cuatro –ciento tres tiene–. Él sí que iba á moltos ans (…) Él sí que contaba que teneban qu'esfonsá un metro. Iban á moltos ans. Mira, el allí se va fé sus ahorretes y se va comprá la casa, y es campos, y el güerto, y se va comprá la borda. Se va comprá todo lo que tienen es d'ixa casa, de "X", de cuan va vinré él á Fransa, de desfonsá. D'allí van a comensá á montase la cosa. Y espués se va casá y va formá la familia que tienen y, mira ahora tien ciento tres ans, ixe home."