Queríamos mucho a los perros

Huesca -  Ribagorza -  Chía -  Chía

Castel Matín, Joaquín.
Idioma de la entrevista: Patués

Transcripción / comentario

"Es cans se trataban, eh, pues ben. Se trataban mol be. Si eran buenos meyó encara. Pero sólo se les daba que pan y algún güeso. Los… es esperdicios de tot lo que yeba. "No había muchos desperdicios" –interviene Alagría, su mujer– Y como no yeba guaires, pues mira, no se engordaban. Aquellos no estaban gordos aqués cans. Estaban secos. Pero traballaban ben. Queridos molto, eh. ¡Queridos, molto!
Nusaltres va tinre un can que le diban Reverte, ta las vacas, qu'aquel can sólo le faltaba regoná. Pero aquél sí que cuidaban nusaltros. Aquél le daban nusaltros, cuan nos posaban á disná o a sopá, el primer cat yera ta'l can, de lo que fuese, de rancho, –"Nos ahorraba muchos pasos, aquel perro", interviene Alegría– y cuan yera l'hora de… teniban las vacas en la finca, en el prao, y le diba yo a Alegría: "Oye, que ya se fa l'hora d'aná á buscar las vacas. Ya podem marchá". El can ya va desapareseu. No mes de sentimos dir a nosotros que era hora d'aná buscar las vacas. Digo: ¿Qu'ha feto el can? ¿An está el can? Salliban allí á l'esquina de la borda, ya sentiban el can per allá que las anaba á buscar, ya las tocaba. Sólo le faltaba regoná aquel can. Aquel can si m'isen dito á yo, á la vegada: "Te damos cinco mil pesetas del can" –que no las ganaba yo– y l'haría ito: no t'el dono. No l'i haría dau, perque valeba un valer. Aquel can las feba formá… Teniban un toro, de, de… semental, y era malo, era que llevaba una anilla y tó. Y aquél yera malo, eh. No te podebas acercá si no anabas dan el can, pero como le dibas: ¡Reverte, dale á ixe! Ma formaba escapau. Al can le teneba pó, perque el can anaba y le mordeba, eh. Y le feba formá que daba gusto"