La faena de la cosecha

Huesca -  Ribagorza -  Foradada del Toscar -  Espluga

Ballarín Castell, Mª Pilar. (04/11/2021)

Transcripción / comentario

Ui, qué más fayenas pobreta! Yeba yo, no sé… Y diba mi padre: “Mira, esta zagala, cómo esta no ñ’hei!” Pero mira, mi pare, mos llamaba una vez. Dos, al mejor dos. “Nenas, que no t’os llamaré más…” Entonces, pels caminos tenibam que engavillar el trigo y feban faixinas antes y faixos, a dar gavillas, a segar el trigo, a yo siempre me tocaba a engavillar, y no me’l podeba dixar atrasar, perque pensaba yo… Y teniban un hombre que yeba de la Fueva, que to los años veniba aquí a cortar trigo, a casa nuestra, que campos, que pa alavez ya eban grans, eh!
[Perque veniban cuadrillas de segadors, u qué?].
[O febaz es de casa y algún segador que tos ayudaba?].
Oh, es de casa, tamé, pero es de casa ya tenibam que piar els faixos detrás y pa fer las faixinas. A casa nuestra feban más faixos perque, claro, entraba más, perque las faixinas son de más tiempo. Faixinas en feban per aquí, per istas casas de abaix, pero sí tamé buscaban otros pa… Pero yo engavillar. A lo mejor, si buscaban dos que cortaban… y mi madre las comidas las llevaban d’aquí a la cuadreta con el burro. Y ventar cuan pasaba aire… Después cuan van venir las trilladoras, aquello yeba, buá!
[Pa cuán se segaba, se’n acorda?].
Hombre, pus pa julio.
[Pa Santiago?].
Sí, sí, sí.  Oh, pa Santiago ya estaban al bueno, eh? Al bueno, porque costaba mucho. Y solo falta que t’empezase a llover, entonces a montar… Tenibam que to los faixos. Mira, nosotros aquí tenim una tijera y astí metebam els faixos. Ixa puerta es una tijera, con este ventanal y abajo está la era qu’allí trillaban.

• ANDOLZ CANELA, Rafael. El Pirineo: Cuéntamelo yayo. Zaragoza: Pirineo, 1997.