Anécdota. El burro y los críos

Huesca -  Ribagorza -  Graus -  Graus

Huesca  - Somontano de Barbastro  - Olvena  - Olvena

Angusto Carrera, Concha Elisa. (01/10/2020)

Transcripción / comentario

Con tu tío Juan… Perque los míos padres criaban plantero pa vender-lo, que subiban los lunes aquí, pero teneban que ir desde Olbena a la uerta, que la uerta estaba en el Zinca, eh. Teneban, pos no sé si una ora y media. Teneban un burro, una vez vam tener un burro que cuan se le antojaba se [...] y cuan veyeba alguna persona gran, pos se llevantaba, tanto si iba cargau como descargau.
[O sea, con los críos tos tomaba po’l pito el sereno].
Total. Eh, se le antojaba cuan a lo mejor subiban, o es igual, o que llevasen patatas o el plantero, pos mira cuan se le antojaba se chitaba. Veyeba que veniba alguno gran, se llevantaba, le costaba algunas vezes, veyebas que le costaba, pero él, llevantar-se, y cuan se le antojaba se tornaba a chitar. Y en abeba vezes, con tu tío, tener que sacar-le los covanos, perque… pues… Baján ta Olbena pues n’hai… Mucha piedra. A lo mejor caminaba, sabes? Per piedra, y allí se resbalaba, no podeba levantar-se. Y descargau, pos se levantaba mejor.
[Y vusotros tos cargabaz los covanos...].
Pos hombre, mira… Le’n teneban que meter y… ala! A tornar a meter la jarzia dentro.