Hogueras de san Juan y Nochebuena

Huesca -  Ribagorza -  Graus -  Pueyo de Marguillén

[Nieves]: Tamién s’hacían y [...].
[María]: Pa san Juan y santa [Ana].
[Y ane se feban las fogueras?].
[María]: Cada uno ane quería.
[Nieves]: Y a lo primero lo hacían aquí [en la plaza]. Que no estaba enzementau, que estaba de tierra.
[María]: Sí, lo hacían ahí. Los zagales jóvenes ahí… Astí se feban lifaras y esto.
[María]: Ah, sí. Tamé s’en feba una.
[Nieves]: Tamién se feba una allí tremenda. Y iban a misa de gallo. Eso porque l’he sentiu nombrar yo, que yo no…
[María]: Nosotros no hem iu a misa de gallo.
[Nieves]: Iban a misa de gallo y cuando salían, allí había buena brasada y allí se hacían longaniza... Bueno.

• FRANCO DE ESPÉS MANTECÓN, Carlos. La noche de San Juan en Ribagorza, Sobrarbe y Somontano. Congreso de Aragón de etnología y antropología [En línea]. 1981 p. 163-172. [Consulta: 16-04-2019]. <http://ifc.dpz.es/recursos/publicaciones/10/56/14franco.pdf>.
  • SÁNCHEZ SANZ, María Elisa. El agua de las fuentes en la noche de San Juan. El gurrión. 2015 , nº 140, p. 43.