El empezado de las mantas

Huesca -  Ribagorza -  Graus -  Torre de Obato

Pesquer Carrera, Agustín. (22/03/2021)

Transcripción / comentario

Había que empezar, que el feban con una, una pasta que feban de harina, con la vaina de las judías, y había que fer ixo tamé, pos ayudaba la mujer. Mira, con la vaina las judías la erviban, las barfollizas, que diban aquí. Se erviban, las mezclaban con harina, y con aquello feban una pasta y le pasaban eso al hilo, porque si no cuando se hubiese… Si eba cáñamo, si eba algodón no. El algodón no, porque ixo ya veniba… Al tejer se hubiese esfilorchau, me entiendes? Y entonces se quedaba rígido.
[Como que… Pa acabar de curar el filo. Y ixo con las barfollizas de las judietas].
De las judías, de las judías. Y lo rechiraban ben rechirau, cogeban un zepillo de estos de raíces, por arriba, yo l’eba ayudau a vezes a mi padre… Llevaba mucha faena ixo.
[Un zepillo pero de pugas curtas?].
De raíces de… Cagüen la mar, no sé como se llama… Chunzeta le decían, mi pare me feba fer, alguna vez…
[Chunzeta? Ixo eba una planta que l’arrancaban y feban servir la raíz].
Sí, la raíz ixa l’ataba mi padre con una cuerda y feba como un [...] “el empesador” que diban.