El alojamiento de la maestra

Huesca -  Ribagorza -  Laspaúles -  Alins

Girón Girón, Irene.
Idioma de la entrevista: Ribargorzano oriental

Transcripción / comentario

"Estupenda. La´escuela en Alins iba´n arriban a dieciséis alumnos. Eh… la maestra va a está diecinueve ans a la casa que me vay criá yo, de pensión, perque veniba una maestra bastante pobre en aqués temps, con un sueldo que era una desgracia, una miniatura, perque ya o he comensat mal.  Cuan van demandá la escuela a Alins, el alcade, qui era a Las Paúls, va a fé una reunió, perque Alins pertenece a Las Paúls, y va posá as papés que va fé… Si voleban un maestro t´Alins, al setenta canalla. Y mamá va pillá la pobre y como mamá era teniu á seis hijas y un solo varón. Va pillá y en vez ser maestro a tus las hors, va posá un ganché y fa fer "a", pa que venise maestra, perque ella va pensá que la maestra mos podeba enseñar a cusí, qu´era lo que se feba a la vegada, a fé labores, pues… micha y, bueno, lo que fa una dona en aqués temps, q´ara aixo ya s´acaba de perde… Y cuan va arribá la maestra a Alins, pues les faltaba lo mes preciso: podela alojá perque aquella pobra dona no podeba pagá. Perque si pagaba se quedaba sin sueldo, perque, vamos, lis daban… En mantenré una qu´iba estau doña Rosario Águeda, que va sé la que yo no siu pos una dona completa, pero buena, me va fé mol dona y va está una pila d´ans. Est´n allí se le va morí hasta l´home, qu´era aviador, y bueno… Era de Guadalajara. Y siempre vay está yo entre las maestras, perque siempre estaban a casa, pero en atres mai es meus pares les van podre cobrar res, al contrario, dales pa, dales alguna trunfa, ehhh, dales algo perque si no del suelo era miniaturo. No podeban minchá, pobres maestras aquellas, ni maestros en aqués temps. A cambiat mol ahora, la vida e un altra, pero la vegada era aixi. Y l´ascuela, pues van enseñamos allí, pues veniba todas las semanas un día el capellán, dichous, a donanos catecismo, dotrina que diban atres. Allí mos van enseñá, pues bueno… Yo no més le diré que la dotrina igual teniba que me la presentasen –aquella dotrinas recias aixi– de darré ta deván, que de deván…, comensán per el principio y acaban per el final. Me la sabeba de pe a pa. Era otra vida de la d´ara. Yo recuerdo. El recors meus de l´escola d´Alins van sé de fábula, perque yo no vay isi d´Alins. No i chafat cap colegio. Sé escriure una carta. Al millor tin algunas faltas d´ortografía, eso si, pero vamos se escriure una carta, me vais sacá el carné, se conducí. Pues si casi, en el ans que tin: una dona moderna".