Chulets

Huesca -  Ribagorza -  Montanuy -  Castanesa

Rey Alós, Francisco.
Idioma de la entrevista: Patués

Transcripción / comentario

"Allí así que (…) que diben, que si saben piá es sabatas… A serví –Franciso produce un chasquido con los dedos–. El meu pare s'iba está allá á Lliri, dos ans per un par de sabatas, d'espartelles . Dos ans allí…ta guardá un par de bous… ta llaurá… Ta chulets. Y allí, el cap de dos ans e va envíá ta casa en les espartelles al coll –con las zapatillas al cuello– y au. Y po allí pues tos de six ans pues tos per aquels poples que yeran moltas mulas. Es tenían ta guardá mulas. Pero tots. No quedaba dengún pople, de chovens. Totes, tota la canalla que diben, qu'allí diben canalla, tos aquels van aná á serví. No'n se quedaba dengú. Ré. De vut ains ya marchaban á serví, y de sept, y de… Tos ya… Aún así, si no valeba ta una cosa, ta l'atra, pero tos anaban ya serví per el mon aván –"¿De chulets?", intervengo– De chulets. Allá part diban, por la parte ixa de…, donde más iban: pa Benasc (…) D'antes en diban musardés, qu'anaban á fé vaquerets, u como dis, como vulgues, si. Allá par aquella part diun chulets. Que también diun chulets, ara, as cacharros que tenen ta guardá es animals –Francisco ríe–".