Los lobos y la trilla

Huesca -  Ribagorza -  Montanuy -  Castanesa

Rey Alós, Francisco.
Idioma de la entrevista: Ribagorzano oriental

Transcripción / comentario

"Los lobos yo recordo mol poc. Pero, amos, encara recuerdo una mica perque algunas cosas son las que me han contat. Perque un día allá anan á la montaña s'i'taba trillán y u que feba mol bona, ixo… Y uno va dir: "!Ah, yo casi que me va i quedá aquí (…)" Y l'altre di: "Va, pues yo no. Total en una hora e micha me fico á casa(…) y vai ver á la familia". Aquel se va quedar allí e á donde yera la trillada s'en va embolicá allí en una manta y lego, lego que s'e chetat, en un rebullón, le va olorá y va torná marchá –el llop– y él ya s'en va de cap. Pero como d'amún yera una guardilla, una aixo, va ficá una escalera y va puya d'alt y com va tirá d'alt, va dar un cop de peu á la'escalera y va cer l'escalera ta terre. Y lego, lego, el llop: "!Oooo…!" S'í van presentá sinc o seis lobos allí. Y van arribá allí y como van trobá la manta sola (…) El altre como estaba d'alt… Ah, no va dormir mes. No se va quedar mes sol –Francisco ríe– a la montaña, no. Ixe e lo que me va contá el meu pare muchas vegadas."