Pobres y santeros

Huesca -  Ribagorza -  La Puebla de Castro -  La Puebla de Castro

Torres Rubiella, Raquel. (26/07/2021)

Veniban pobres y gente con… Con virgenetas.
[Santeros?].
[Imitando] “Quiere que la peineee?” Siempre, sí. Ixe, veniban con San Blas. Y veniban… Con qué santo eba otro? Que le diban, de Caserras, el pobre… No, eba pobre Caserras, ixe no llevaba virgeneta. Dos o tres, en veniba. Y pobres más. Pobres, praus. Sí.
[Y estos santeros s’acuerda d’ande venían?].
Pues el uno, uno sé que eba de Naval. Uno sí. Pero los otros no m’a… D’ane eban, los otros…? Uno de los últimos que va pasar, que me parece que se va morir en una cueva de por astí bajo de zerca el lago Barasona, eba término de La Puebla y van tener que dar parte y to. El van encontrar muerto en una ixo, en una cueveta. Pos no m’acordo… Uno de Berbegal, puede!

• BOURNETON, Alain. El Pirineo aragonés antes de Briet (1750-1904). Zaragoza: Prames, 2004.