Campanas para evitar el pedrisco

Huesca -  Ribagorza -  Secastilla -  Secastilla

Mir Naval, Carmen. (28/09/2020)

Y d’allá de Guara, escampe. Cuanto feba aire d’allá, descampe. Y si marcaba la tronada mal, que…

─Uuuui, qué tronada más fiera, que viene d’abajo, qué tronada más fiera.

Entonces como no eban fecho el pantano y esto, tocaban las campanas antes que cruzaba la tronada el Zinca, pa que no apedregase. Misterio no en teneba, pero d’ixo m’acordo yo, de chiquitina. “Uuuui”, pos te daba asta un poco de pánico, un poco de esto…

Y tocaban deprisa, deprisa. Ixo quereba dezir. Y según como deziba mi madre que sí, que se deshacían. Pero de no aber cruzau el río Zinca, la tronada.

Bibliografía

• ADELL CASTÁN, José Antonio; García Rodriguez, Celedonio. Brujas, demonios, encantarias y seres mágicos en Aragón. Huesca: Pirineo, 2005.