Pan de aguces, pan de muchos fornos

Huesca -  Hoya de Huesca / Plana de Uesca -  Casbas de Huesca -  Labata

Balenga Loscertales, Chulio.
Idioma de la entrevista: Castellano del Somontano

Transcripción / comentario

"D'ascuela, buenos lomazos. D'ascuela, que llevo o tozuelo, que si lo velleras o tozuelo, lo llevo lleno de rajas, por todo, d'os reglazos. Yo… Cada reglazo nos encendeban. ¿D'ascuela…? Hombre… Tuvenos un mayestro, que se clamaba don Antonio Revuelta, dimpués d'a varalla (la guerra), que d'aquel hombre, todo lo que aprendimos, todos los que fuimos con él, aprendimos muito, eh…, pero yo fue de seis a nueve añadas, de seis a nueve añadas, con una casca en o culo a comer pan de aguces. ¿Sabes qué es pan d'aguces? A servir. Eso entonces se le clamaba pan d'aguces.
"¿Ande tiés os mocés?" "!Ah, comiendo pan d'aguces!" ¿No lo sabías que se clamaba asinas? Y pan de muitos fornos…, y cosas d'esas. Pues aquel hombre sí. Aquel hombre sí que nos enseñó. Yo lo poco que sé, lo aprendié con él. Y impués (…) en vez d'ímene por allí a charrar por t'as esquinas y por allí a alcagüetiar, me culliba y m'en iba ta'scuela d'adultos, qu'antonces se feba escuela d'adultos, que ahora ni en fan. ¿Ahora en fan? ¿En fan escuela d'adultos? No. Pues entonces veníbamos d'o mon –el que quereba– e iba t'ascuela d'adultos. Yo fui t'ascuela d'adultos, estuve tres años en Casbas, pues tres años que fue t'ascuela d'adultos cada día, cada día, cada día, cada día. Te daban un cuaderno, te daban una… una…, esta de aquellas de pico pato, una pluma de'aquellas de pico pato  que eran así, y… eso. Y con el hombre aquél aprendimos muchismo".