Pitos

Huesca -  Hoya de Huesca / Plana de Uesca -  Casbas de Huesca -  Labata

Balenga Loscertales, Chulio.
Idioma de la entrevista: Aragonés del Somontano

Transcripción / comentario

"Cuando nosotros éramos chicotons… Estos zagalastros que juegan ahora con ixas… pitos de fierro que no saben ni chugar, eh. No saben ni qué ye o guá. ¿Nosotros sabes donde los cullíbanos, os pitos ixos? D'os caxicos. Que dimpués de salir de l'ascuela, marchábamos os zagals t'o caxicar, t'allá ta cerca d'a Virgen de o río, más lejos de o lugar, a cullilos. Os pitos d'os caxicos, (…) pa llenanos as pochas y dimpués con isto chugabas, eh. Y lo llamábamos chugar a pitos, eh. Pero eso lo cullíbanos en os flores d'os caxicos, que os caxicos –si los has visto, obsérvalos– que son unas boletas así, muy majetas, redondas. Pos ixo lo plegabanos pa jugar a ixo, a gua, qu'icemos. Icíamos: "O gua. Vamos ajugar a gua". Y a palmo, tamién".