Noche de Navidad

Huesca -  La Jacetania -  Ansó -  Ansó

Mendiara Ornat, Pilar.
Idioma de la entrevista: Ansotano

Transcripción / comentario

"Soleba está poca chen, porque estaba en A Rivera. Muyés casi solas con os críos. Si algún hombre podeba puyá, feba pues un sacrificio pa está aquella noche. A cena yera sencilla pero yera güeña. Como ni bi-eba tantas cosas pa fé com'ahora, nos conformábamos bien majamente con aquello. As bainetas qu'ibamos  escaldau en verano, pues las cocébamos p'aquella noche y p'alguna noche también señalada, que también s'en guardaba… Después pues abadexo. Pues no sé guisau con… Bi'staba guisos buenos. Unos yera con pan tostau, bien machacau en o mortero y un poco farina, ajo, y otro con tomate y pimineto. Y después, pues as manzanas asadas pa postre y algún figo, alguna pansa, alguna miajeta turron –poco, eh…Si acaso de casualidad– Y me paixi que ya poco más.

Y de zaga, pos ir ta misa de gallos. Se va preparau un belén en a misma iglesia. Se feba misa cantada, se cantaban villancicos y ya pues ta casa. Ahora ya, más nuevo, como tenemos as monjas en a residencia d'os ancianos, pues nos quieren agasajá a todos. Y cuando s'acaba a misa de gallos, pues cutios, cutios, puyamos todos, porque ya lo sabemos de tos os años, y nos presentan de todo, nos osequian con turrón, con pastas, pastels bien buenos que fa sor Justina. Pasmos un rato cantando os que tienen ganas y bailando, y os que no pues escuitando, y ya pues allá a los dos u las tres ta casa. Ixo ye a Noche Güena.