El fotronero en la Foz de Arguis

Huesca -  Alto Gállego -  Biescas -  Barbenuta

Otal Otal, Fernando.
Idioma de la entrevista: Aragonés

Transcripción / comentario

"Cuando se baxaba con as güellas ta Tierra Baxa, pues, principalmente, prencipalmente a os zagals que bajaban os primeros, que no eban estato nunca, pos allí en La Foz les feban tené miedo, que saldría lo Fotronero, que los encorrería, que ros iba a llevar… Y claro, pues os pobres críos, eh… cogeban miedo.Y les feban pagar un poncho (vino caliente). Y o que no quereba, se revestiba ro joven d'aquella casa con una sábana blanca y sobiba y lo arrastraba, que se lo quereba llevar y eso…Y o zagal: "!No, no, no… que no te me lleves, que ya sus pagaré ro poncho!" Y, y claro, así se paraba todo. Tamién les feban tener mucho miedo porque en o estrecho aquel d'o pantano allí resonaban mucho as voces y aquellos pastores viejos que eran tan… ¡tan traidors y tan granuchas! pos pegaban cada grito y les deciban: "¡Miá allá, allá contesta ro Fotronero!" Les deciban y así les feban tené miedo. Si."