Proceso de la masada

Huesca -  Alto Gállego -  Biescas -  Barbenuta

Otal Otal, Fernando.
Idioma de la entrevista: Castellano

Transcripción / comentario

"Mira, me levantaba a ayudarle a mi madre a ajuagar o caldero, porque tenía que calentar un poco el agua, y ispues pues le ayudaba un poco, a echar agua y a echar harina, y ispués masaba mi madre, y después pues dejaban a masa tapada pa que subiera, ispués feban os panes, enfornaban, y, y bueno, os panes, los hacían así grandes, y ispués o que quedaba en a bacía lo recogían todo con un cuchillo. En algunos sitios teneban una paleta, pero mi madre lo feba con un cuchillo, porque ixo si no lo echas en o pan, después sale todo medio sin macerar, sin zumbale con as manos. Y feban un pan chicorrón que le llamábamos a rasura. ¡Oy os zagals, aquello nos lo comebamos como a sal! Y, y, primero feban unas tortas, m'acuerdo que feban unas tortas con una miajeta d'aceite na más, y nos ne llevábanos  pa as dos casas vecinas una torta. Y ispues nos la trayeban ellos. Y pan pues en febanos pa unos… que duraba quince días. Fébanos panes de un par de kilos. Después si nos ne faltaba alguna vez, así que veniba eso de masar, lo ampraban en otra casa. Y a levadura la tenébanos entre Casa Franco, Casa Balbarrós y Casa Nuestra, n'a cazuela de bardo. Y, y o que masaba  la dechaba, echaba un poco de masada d'a que van fer los panes, la guardaban, y después, así sucesivamente, y así se guardaba más tierna, porque si no se feba muy dura. Aún así teneban qu'echar agua, allí, pa rebajala, que la teneban que poner o día d'antes, pa que, con un poco de farina, pa que fermentara un poco ya. Sí."