Las beiladas y los hombres. Artesanía masculina

Huesca -  Sobrarbe -  San Juan de Plan -  San Juan de Plan

Zueras Barrau, Ana.
Idioma de la entrevista: Chistavino

Transcripción / comentario

"Se aprovechaban las horas igual en as mullés qu'en es hombres, porque en las viladas el hombre feba de tó; feba el cacinglo (cincha para sujetar la carga que se colocaba en el lomo de  las caballerías) ta la soga del esto. El feba de buxo o de freixel , o de freixel o de buxo. Feban es cacinglos ta las bagueretas,  ta enfaixá la palla, que ya le dicho, o ta enfaixá la yerba. El cacinglo, el cayo y el de la soga, el de prensá la carga de la leña, de la yerba, de la palla, del trigo, de tó, eh. Feban con el aparato como un telar, pos feba lo de la cincha porque ixó también yera bien esclavo, ixo de … El hombre estiraba las codas de las vacas y el clin des machos y nusotras lavaben es pels, y dispués ajuntaben,  y con las cardas, un poco pelo, un poco cañiño, un poco de lana negra, otro blanca, el cardaben con as cardas y feben  el fil. Aquel yera de mal fé, que caleba felo recio. Luego el torceben las dos vías como cuando  torceben la lana ta fé un tricó o un par de peazos o lo que teneben que fe. Y el hombre, en las viladas, pues feba la tela d'ixo que l'eben preparau, y era ta fé la cincha y la soga. Troballababan toz. En la vilada se meteba allí en la cocina, al lau de la cadiera, plantau el telar aquel, que ye  estreché–en el museo mismo n'i- hay– N'i-ba en casi todas las casas, en i-eba. Y él preparaba ixo. O sea que toz treballabaen. Toz."