Leña para el fuego

Huesca -  Ribagorza -  Chía -  Chía

Castel Martín, Joaquín.
Idioma de la entrevista: Patués

Transcripción / comentario

"Había que llevarla…. Yeba que llevala desde…, desde lluén, desde mol lluen. Fé faixos, piala en cuerdas o como se podeba, y cargártela al cuello y llevala ta la cabana, y aministrarla ben, perque si en gastabas molata, s'acababa pronto, eh, o sea que la lleña eba qu'aministrala ben, Y eba que portala de lluén, eh:  buixos, archelagas, y lo que trovaban, de tó. L'archelaga ta ensenre no era poco buena. Al mismo temps que marchabas con as güellas, moltas vegadas, según á qué puestos estabas, t'en llevabas… La dixabas que se secase y en allons ensendebas el foc enseguida, pero escapau. Cuan estaban á la montaña d'alto, llevaban la lleña debaix de la selva de Vilanoba, del Salvás. La feban a faixos, a truexas, y la puyaban alto la cabana. Oh, que después ye mol majo (…) Pues mira, poco a poco. Como teniban temps, que siempre no treballabas dan las bestias, que eba que deixalas tranquilas y sueltas, y no te daban faena, pues  el día que mes temps tenibas, a buscá lleña y á feila en faixos y á puyala á la cabana, y tener allí preparada, y d'allí aná gastán, la precisa."