Cuando nevaba

Huesca -  Ribagorza -  Laspaúles -  Alins

Girón Girón, Irene.
Idioma de la entrevista: Ribagorzano oriental

Transcripción / comentario

"Pues cuan nevaba o pasaban mol mal. Teniban qu´aná, eh…, con caballerías a buscá alimento: pa, y lo que mos  feba falta. Entonces, era mol dura la vida perque igual podía durar quince días como un mes. Y en durante ixes días caleba aná tamén a las bordas, qu´eran que teniban las vacas, eh…, pues es bichos que teniban per allí. Y caleba posase unas polainas –yo mateisa– perque no portaban pantalons las donas a la vegada, portaban faldetas, y mos puyaban desde damon del chinoll. Y en cara en aixo, anque no mos arribaban las polainas, pues se mos feba como saballons, como… Y duraba  tan el ivern que cuan pasaban una temporada així te cansabas de veri que no podebas, y por fin, al mes de febré, normalmen,  o primeros de chiné, veniba una moranza (bonanza) que diban altres, s´amoransaba el país, y al milló en cuarenta y ocho horas, o, quí diu cuarenta y ocho horas, pus… tres días, se perdeba la neu y mos tornaba aná  quedá, pero ixiba toz mortes, prats morts, perque será posá muy mal el país. Y qui diu un an, un altre, un altre… Ni mos veniban médicos. Si se posaba uno malo el caleba portá  en una esclaera que le posaban, en una colchoneta de palla y dos homes a deván y dos a d´arré pa pórtalo hasta podelo arribá a un centro médico. No yera ambulancias, no yera carreteras, no yera aigua pel las casas, teniban que baixá renta baixa al riu. Arribá al riu, pillá trincamos el chel y posamos a chinolladetas a terra y allí rentaban como podeban, en to´l  el sacrificio del mon. Per ixo ahora tenim les güesos tos defesfets, del sacrifisi ixe qu´avui la chen no aguantarían".