Romería de Santa Lucía

Huesca -  Ribagorza -  Laspaúles -  Alins

Girón Girón, Irene.
Idioma de la entrevista: Ribagorzano oriental

Transcripción / comentario

"S'iban d'Alins con… el que teniba, pues machos seguros p'aná a caball, pus con… y con unas alforchas que encá las guardán de recuerdo, allí posabas pus lo milló que tenibas pa'l día la romería, perque como minchabas allí en corros. "!Pus, hoy fulano  que mincha portaba mes bó!" Y arribaban allí, a santa Llusia, qu'está aquí a la collada de Bonansa. Y bueno, adins de la iglesia de santa Llusia, i a una Font, que allí van trobá santa Llusia qu'e molt famosa perque molta chen iba a rentase (lavarse) els ulls perque díun que da molta vista. Y arribaban allí, y arribaba el capellá, y arribaba el alcalde, perque a la vegada pus els alcaldes e aixo se teniba molto efecto. Y después mos diban la misa, y después ya a fe unas fogatas y diná y, bueno, el que podeba pues emportaba carne, y el que no tortillas en trunfa, y el que no pus lo que fose, y después iba está que hasta nos van portá un músico que tocaba l'acordión, y ballaban hasta allá, pus antes de fese de nit, perque yera tres horas pa torná aún ta casa y per mol mal camí (…) mes contens que la una. Pus acudiba también, a última hora puyaba un de Graus que le diban El Turroné, y a la vegada yera mes festa, pues veneba turrons, chugaban al cacho que diban en uns cartons, y alló ya era mes festa –"¿Pero no yera santa Llusia d'iver, de diciembre?"intervengo– No, no, no, alló lo feban normalmen en el mes de mai, tos los ans, to los ans en el mes de mai, qu'era festa a Las Pauls, y el segundo día, pa pascua segunda, el llunes de pascua segunda, siempre anaban a santa Llusia, y encá i van. Encá i siguen anán."