Velladas

Huesca -  Ribagorza -  Laspaúles -  Alins

Girón Girón, Irene.
Idioma de la entrevista: Ribagorzano oriental

Transcripción / comentario

"Pues sí, mos achuntaban casi todas las nits. Els'homes á nits chugaban á las cartas  "¿Se llamaban las velladas?" –intervengo–. Las velladas. Otras nits teniban que fé collás pa l'asquillas de las ovellas. Pues s'achuntaban y la un sabeba fé el forau pa la tornullera. La otro sabeba dobllallo milló –estaban triballán– Y las donas miraban de fé primero, fé micha, michó, ben rápidas pues pa dispues nos dixaxen, pus chugá al siete y medio, u lo que fose, y normalmente, al final, feban collasió –que diban–, que la collasió consistiba á nits, en unas trufas colgadas –per que no teniban otras cosas– a la brasa. La milló un día, com pa Navidá, el día de Nadal, aquel día, un chocolate. Aixo ya era palabra mayor. Al milló, otro día, coquetas dulsas, aixo o feban al final de la vellada pa di pus celebrar un poc em pasá la vellada y estam tos chuns. Cosa que desde qu'an ixi las televisions –que yo no vol mol la televisión– aixo ya desaparisit tot. Ara cada un nos ficam a vere cuatro mentiras que sale a la televisió y las velladas han desaparixit casi. Estam mes sols es llocs. No e aquella reunión familiar que feban. L'aun divas una cosa, l'atre contabas un altra, y sallibas d'allí casi a la una o la dos de la nit y dibas: "!Qué bé mos u en pasat entre natres". Fíjate."