El paso de los maquis

Huesca -  Ribagorza -  Laspaúles -  Laspaúles

Raso Santamaría, Alegría.
Idioma de la entrevista: Castellano

Transcripción / comentario

"Buena po en tinre aquella nit en els dichosos maquis. ¡Oy, eran vestius de negre. Mes fieros eran aquella chen, madre mía que po (miedo) feban! Els veniban por un camino y otros en veniban por otro (los soldados), y les van dí que marchasen, que marchasen aprisa que… –a más les teneban po els soldaos, no se qué de soldás arribaba aquel día…– Y les van dí que marchasen, que venrían per detrás y la chen estaban espantaus, y diban: "Ya verás, aquí se va armá un jaleo esta nit que ya verás habrá hasta tiros". Lis van fé marchá ta Bonansa van marchá, ta Noals y ta Bonansa, y no sé ta on an irían. Y sí que va vinre el soldaus después. Els soldaus ya se van quedá allí tranquilos, pero els altros ya eban marchau. Els soldaus ya van sopá allí (…) Estaban por as calles. Sí, pero os maquis ya eban pasau."