As tres y as cuatro pedretas

Huesca -  Hoya de Huesca / Plana de Uesca -  Casbas de Huesca -  Labata

Balenga Loscertales, Chulio.
Idioma de la entrevista: Aragonés del Somontano

Transcripción / comentario

"Pues antiguamen, por o que tú me diz, o que teneba mal color, mal culor de, de …; mal culor. Y le feban mal os figaus. No podeba pixar bien. Y teneba ras orellas que se le velleba la luz d'un lau pa'l otro, pa'l otri, iciban: "!Iche, hay que poqué… que floriu está. Ixe ya está, ixe ya ye en as tres pedretas, ya está en as tres pedretas!" Que as tres pedretas eran porque antiguamen en as fuesas d'os muertos –tú no lo sapez– poneban tres losetas: Una en o tozuelo, otra en a zaga, y una… No, cuatro, cuatro pedretas poneban, y una ta cada lau de la fuesa, y por eso le diciban as tres pedretas, pero en a reyalidá eran as cuatro predretas, las cuatro pedretas. Y esas las poneban en todos, en toz, en toz. Ahora ixo ya no lo sape denguno, ni se sabe. Le dices a beluno y te s'escollona porque ice: "¿Qu'ice iste misache? Ye mal d'a sesera." Y yera asinas, yera asinas. Y chen que se moriba en o mon, eh… lo dixaban en o mon, y ande s'iba amortau le poneban as cuatro pedretas, as cuatro pedretas."