Miserias tras la guerra

Huesca -  Hoya de Huesca / Plana de Uesca -  Casbas de Huesca -  Labata

Balenga Loscertales, Chulio.
Idioma de la entrevista: Castellano

Transcripción / comentario

"De la guerra no te puedo charrar porque yo no nací en a guerra, nací en el 36, yo la guerra no la tuve. ¡Ah, viví os maquis, a fambre, a fambre, as meserias, o culo espiazau, y todas ichas cosas! Eso lo viví yo chicotón, con tres años y medio u cuatro que teneba. Eso l'i viviu, de la guerra, de ver fosilar, ixo no. Ahora, m'alcuerdo de cuando veniba a chen d'os campos de concentración y d'as carcels, d'eso m'alcuerdo, pero muy bien. Y d'os maquis ya teneba yo siete años. Y fambre, pues mira, minchábanos acoletas (collejas / Silene vulgaris), abozos (Asphodelus), encarnagüelos (diente de león), tronchos de berza y de cor (col) cocius, de todo, de todo. Se pasó muitísima fambre, ¡Muiiitiiisma fambre! Y pan, negro como o follín, d'aquel… que ahora la chen lo come, integral d'iche que dice ahora la chen. Yo no lo mincho ixo ni… Que ya m'a tocau mucho que… de fartame de pan d'iche, que lo feban de urdio. Te saleban lestreras (llagas en la boca) igual que os bajes (mulos). Te saleban lestreras, igual que a os bajes. ¿Sabes o que ye lestreras? (…) No era poco bueno, ya qu'en habiese habiu."