Romance de Marichuana

Huesca -  Hoya de Huesca / Plana de Uesca -  Siétamo -  Siétamo

Literatura oral - Romances

Transcripción / comentario

De los Perineos / m’en baixe en ta tierra plana / pa cortexar a una nina / que Marichuana le claman. / Ye una moza muy rolliza / güellos negros, nariz chata / tiene más juerza que un güey /  y más ancas que una vaca. / En a pocha de o gambeto / te bachato unas manzanas / pa que tú veigas l’amor / que te tiengo, Marichuana. / Juntaremos o bodoño / y toda la parentalla / y as alhajas que yo tiengo / te las diré en dos palabras. / Tengo una sartén sin coda / y una olla desansata. / Y os espedos para asar / yo me los feré de bucho / os tenedores y as cucharas / y a rueca con o fuso / pa filar en las bilatas. / Ya nos claman ta la ilesia / nos dijon cuatro palabras / me preguntó señor retor / si quereba a Marichuana. / Le dije: Señor Retor / la pregunta ye escusada. / Dice: ¿no sabe que yo la sigo / como lo buco ta craba? / Y cuando dije que sí / se me caeban as babas / por as mis barbas t’abajo / como si ese comiu bresca / que nacicando yo os diens / toda me s’acorrucaba.  / Y tamien comemos cols / con güena ensundia adobata / y a la mitá de cenar / mandon a tocar a gaita. / Dimpués bailemos los dos / yo, y querita Marichuana / y bien fartos de brincar / nos ne fuimos ta la cama. / Esnudandome le dije / m’estirazase las calzas / y quereba, y no quereba /  todo se güelven trazas. /

• AYERBE SANTOLARIA, Rafael. Archivo de tradición oral Rafael Ayerbe. Música tradicional.
  • GARCÉS TIL, Gregorio. Cancionero Popular del Alto Aragón. Huesca: Instituto de Estudios Altoaragoneses, 1999.
  • GONZÁLEZ SANZ, Carlos et al. La sombra del olvido - Tradición Oral en el pie de la Sierra Meridional de Guara. [s.l.]: Instituto de Estudios Altoaragoneses, 2000.